Szavazás

Ön milyen gyakran vásárol termelői piacokon?
amikor csak tehetem
minden héten
havonta egyszer
nem vásárolok termelői piacokon

A szavazás állása

  

 
 

  
   

Legyőzte a telet a Közösségi Vásár

Eredeti cikk: Kőbánya.info

Írta: Dankó József

2013.03.17.

Miközben az ország egyes részei még a hó fogságában sínylődtek, addig a közösségi vásár soron következő alkalmának résztvevőit nem tántorították el a zord időjárási körülmények: újra megtelt az Újhegyi Közösségi Ház. Ismét volt minden, ami a résztvevők otthonában már feleslegessé vált: sorjáztak a háztartási eszközök, könyvek, ruhák, játékok, elektronikai cikkek, de volt régi pénz is, mint ahogy felbukkantak olyan Bobo és Góliát képregények is, amelyek a mai harmincas korosztály gyermekkorának voltak jellemző kiadványai. A márciusi vásár egyértelmű győzelmet aratott a tél utolsó vad rohama fölött. 

 

A vásár ismét megmutatta: képes kimozdítani a családokat otthonuk négy fala közül, és rá tudja venni az embereket arra, hogy egy közösségi térben találkozzanak egymással. Ez azért fontos, mert a vásár egyik alapgondolata az, hogy ha az emberek képesek összejönni és egymással csereberélni, valamint egymástól vásárolni, akkor akár sokkal többre is képesek lehetnek. Így joggal tekinthetjük a vásárt a közösségépítés első lépcsőfokának. Talán nem túl merész kijelentés, hogy március 16-án az emberek nem "csak" összegyűltek, hanem - egy időre - közösséget is alkottak. 

 

A közösségi eseménnyé kerekedett vásár lehetőséget nyújtott egy olyan különleges kísérletnek, amely a szelektív hulladék-gyűjtést kapcsolta össze a "helyi pénz" létrehozásának gondolatával. Portálunk, a Kőbánya.info (www.kobanya.info) a Cselekedjünk Közhasznú Alapítvánnyal (www.cselekedjunk.hu) összefogva arra kértük a résztevevőket, hogy gyűjtsék össze a háztartásukban keletkező PET palackokat, és hozzák el a vásárba. Aki eleget tett a felhívásnak, annak a szelektív hulladékért "Kőbányai Kőér" nevet viselő vásári "pénzt" adtunk, amiért valódi portékákat vásárolhatnak. A jeges útviszonyok ellenére többen vették a fáradtságot, és PET palackkal teli zsákkal érkeztek, majd az ellenértékként kapott Kőbányai Kőért "kipróbálták" a vásárban. Az akcióval mindenki jól járt, hiszen a hulladékért kapott kuponnal nőtt a vásárlók vásárlóereje (azaz többet költhettek), míg az eladók több portékát adhattak el (nőtt a bevételük). A "Kőbányai Kőért" az azt elfogadóktól a vásár végén természetesen visszaváltottuk valódi Forintra. 


Mindez miért is volt jó? Az akció célja egyrészt a környezettudatos szemlélet népszerűsítése, az emberi tevékenységből eredő környezetterhelés csökkentése volt. Másrészt viszont lépést tettünk abba az irányba, amely révén - hosszabb távon - olyan "helyi pénz" jöhet létre, amely a szelektív hulladékra alapozva képes segíteni a kerületben élőket. A "szemétre alapozott pénz" valószínűtlen gondolatának megvalósíthatóságát az teszi lehetővé, hogy a PET palackokat egy  kerületi hulladékfeldolgozó cég pénzért cserébe átveszi tőlünk. Ennek köszönhetően az általunk a szelektív hulladékért kiadott összeg visszakerül a "rendszerbe", azaz a következő vásárban ismét fedezetként szolgál majd a kibocsátott "Kőbányai Kőér" mögött. Így minél több PET palackot gyűjtenek össze a résztvevők, annál több pénzért vásárolhatnak a vásárban, így erősítve a "Kőbányai Kőér" hátterét. A "Kőbányai Kőér" konvertibilis eszköz, azaz mindig akkora mennyiségben van/lesz forgalomban, hogy a Forintra történő átválthatóság bármikor biztosított legyen.

A "Kőbányai Kőér" természetesen nem helyi pénz, annak kritériumaitól messze áll. Jelenleg csak egy olyan szemléletformáló eszköz, amely a vásárok idejére lehetővé teszi a PET palackgyűjtés vásárlóerő-növelő tényezővé alakítását. Hosszabb távon azonban nem zárkózunk el attól, hogy - ha a rendszer életképesnek és stabilnak bizonyul - a "Kőbányai Kőért" kiterjesszük a vásár keretein túlra: így például arra, hogy felhasználásával rászorulókat lehessen támogatni, illetve a kisvállalkozók bevonásával erősíteni lehessen a helyi gazdaságot. 

Miért lett "Kőbányai Kőér"? A kerület első írásos megjelenése IV. Béla király 1244. évi adománylevelében történik, melyben a Kőérként azonosított területet megművelésre Pest városának ajándékozta. A névválasztást e történelmi tény inspirálta.

KÉPEK
 
 
 
 
 
 
 Szelektáljon és vásároljon!
A Kőbánya.info szerkesztőcsapata és alapítványunk az Újhegyi Közösségi Vásárral egybekötött szelektív hulladékgyűjtési akciót szervez.

Újhegyi Közösségi Vásár - Szelektív hulladékgyűjtési akció
ÚJHEGYI KÖZÖSSÉGI HÁZ
Újhegyi sétány 16.
2013. március 16.
9-12 óráig


Az akció célja: a környezettudatos szemlélet terjesztése, az emberi tevékenységből eredő környezetterhelés csökkentése

Szelektív hulladékgyűjtési akciónk kizárólag PET palackokra vonatkozik.
A PET palackokat kupakkal és címkével együtt, tömörítve és kiöblítve kell gyűjteni!
Az összegyűjtött PET palackokat az Újhegyi Közösségi Házban 2013.március 16-án ismét megrendezésre kerülő Újhegyi Közösségi Vásáron lehet leadni. Minden kilogramm palackért 50 Ft értékű, a közösségi vásárban levásárolható kupont adunk.


Csökkentse ökológiai lábnyomát és leljen kincsekre az Újhegyi Közösségi Vásárban.


A vásárba jelentkezni az info@ujhegy.hu email címen lehet.

 

        

 

Közösségi Vásár március 16-án

Eredeti cikk: Kőbánya.info

Írta: Dankó József

2013.02.28.


Ami Önnek lom, az másnak kincs lehet!

Mi, azaz a Kőbánya.info szerkesztőségéből és a Cselekedjünk Közhasznú Alapítvány tagjaiból álló csapat folytatjuk a tavaly megkezdett hagyományt, és márciusban újra közösségi vásárt szervezünk. Az eseményre 2013. március 16-án 09:00-12:00 óra között kerül sor Kőbánya újhegyi részében. Az újhegyi vásár kicsit különleges lesz, mert  egy olyan izgalmas kísérletbe fogunk, amely révén el szeretnénk érni, hogy a vásárban hulladékért lessen vásárolni. Az elképzelés mikéntje lentebb kerül kifejtésre.

A februári Közösségi Vásárokról szóló beszámolót EZEN a linken olvashatja el!

Márciusi Újhegyi Közösségi Vásár
Helyszín: Kőbánya-Újhegy, Újhegyi Közösségi Ház - Újhegyi sétány 16. (a Rossmann volt épülete)
Időpont: 2013. március 16., 09:00-12:00 óra között
Helyfoglalási díj: 500 Forint

Aki eladóként szeretne részt venni az eseményen, azt megkérjük arra, hogy emailben jelentkezzen a következő email címen: szerk@kobanya.info

Amit a közösségi vásárról tudni érdemes: A garázsvásárok elvére épülő közösségi vásár nem egyszerűen bolhapiac, vagy bármilyen más típusú vásár, ahol a résztvevők "idegenként", egymástól elkülönülve ülnek asztalaik mögött vevőkre várakozva. Maguk az eladók is csereberélnek egymással, kutakodnak egymás portékái között, beszélgetnek, ismeretségek szövődnek, a gyerekek fociznak, fogócskáznak, miközben szüleik megszabadulnak az otthoni felesleges lim-lomtól.

Szelektív hulladék-gyűjtési akció: A vásár egyik alapgondolata az, hogy ha az emberek képesek összejönni és egymással csereberélni, valamint egymástól vásárolni, akkor akár sokkal többre is képesek lehetnek. Március 16-án éppen ezért nagy lépést próbálunk megtenni azzal, hogy megpróbáljuk a szelektív hulladékgyűjtést összekapcsolni a közösségi vásárral. Ez úgy történne, hogy azok a személyek, akik PET palackokkal érkeznek, azoknak "vásári kupont" adunk, amiért valódi portékákat vásárolhatnak. A kupont a vásár végén természetesen visszaváltjuk valódi Forintra. Az akció célja a környezettudatos szemlélet terjesztése, az emberi tevékenységből eredő környezetterhelés csökkentése. Az akcióval mindenki jól jár, hiszen a hulladékért kapott kuponnal nő a vásárlók vásárlóereje (azaz többet vásárolhatnak), míg az eladók több portékát adhatnak el (nő a bevételük). Hosszabb távon - ha a rendszer életképesnek bizonyul - tervezzük, hogy rászorultaknak is juttatnánk kuponokat, akik így szintén vásárolhatnának számukra szükséges tárgyakat úgy, hogy közben segítik a helybéli vásárosok pénzhez jutását.

Kérjük tehát mindazokat, akik részt kívánnak venni ebben az érdekes kísérletben, hogy kezdjék el gyűjteni az üres PET palackokat! Fel kell hívnom a figyelmet arra, hogy a szelektív hulladékgyűjtési akció kizárólag PET palackokra vonatkozik! A PET palackokat tömörítve és kiöblítve, kupakkal és címkével együtt kell gyűjteni.

                                  

Plakát: Megkérném azokat, akiknek van rá módja, hogy nyomtassanak a vásár - hamarosan elkészülő - plakátjából és terjesszék azt lakóhelyükön! Ezzel is több emberhez jut ez a vásár híre. Előre is nagyon köszönöm a segítséget! 

Piknik: Szeretnénk megkérni azokat, akiknek van rá lehetősége, hogy hozzon magával olyan harapni- és innivalót (süti, kenyér, ropi, innivaló stb.), amely révén vásározás közben jókedélyű piknik hangulat alakulhat ki. A korábbi hagyományokhoz híven januárban is igyekszünk egy kis zsíros kenyérrel és üdítővel megvendégelni a résztvevőket, de anyagi lehetőségeink igencsak végesek.

Felesleges virágtő, magok csereberéje, adás-vétele: Nem fér a kiskertjében, közös udvarokon az aranyesőtől, rózsától, de lehet, hogy más kerületi lakótársa szívesen szépítené velük kertjét, udvarrészét? Hozza el a közösségi vásárba felesleges virágtöveit, magvait, hagymáit, csereberéljen, áruljon!

Online Közösségi Vásár: A nagy érdeklődés miatt létrehoztuk a Közösségi Vásár online felületét, hogy a vásárok közötti időszakban is mindenki megtalálhassa azt, amire szüksége van, valamint eladásra kínálhassa, mire már nincs. Enyhítsük együtt a válság hatását: csereberéljünk kerületen belül, vásároljuk meg egymástól pár száz forintért azokat a tárgyakat, amiket kidobni sajnálnánk, de másnak még hasznos lehet! Adja fel hirdetését ingyen, keressen, kutasson mások eladó holmijai között az Online Közösségi Vásár felületén EZEN a linken.

Információ kérhető:
Dankó Györgyi és Dankó József
- email cím: info@ujhegy.hu
- telefonszám: 06-30-350-0860
- web: www.vasar.ujhegy.hu


A közösségi vásárral kapcsolatos adózási szabályok:

A magánszemélyek egymás közti adás-vételéből származó évi összjövedelem 200.000 Ft-ig adómentes. A jövedelem = eladási érték-beszerzési érték. Amennyiben a beszerzési érték nem állapítható meg, akkor a bevétel 25%-a a vélelmezett jövedelem. (Konkrét példán keresztül: ha egy év alatt 800.000 Ft-ot keres valaki a tárgyai eladásával és nem tudja megállapítani a beszerzési értéket, ezért jövedelemként a 25%-ákkal kell számolni, ami 200.000 forint. Eddig adómentes, azaz 800.000-ig lehet évente eladni saját holmikat. E felett az összeg felett keresett pénzt be kell vallani!