Szavazás

Ön milyen gyakran vásárol termelői piacokon?
amikor csak tehetem
minden héten
havonta egyszer
nem vásárolok termelői piacokon

A szavazás állása

  

 
 

  


Az 1%-ról részletesen
Lehetőségünk van személyi jövedelemadónk 1+1%-áról egy magyarországi civil szervezet és egy Magyarországon bejegyzett egyház vagy a kiemelt költségvetési előirányzat javára rendelkezni. Ez csupán néhány percet vesz igénybe, viszont annál nagyobb segítséget jelent annak, akinek adjuk.

Amennyiben adófizetési kötelezettsége van, valamint jövedelemadóját határidőre maradéktalanul befizeti, személyi jövedelemadója

  • egyik 1%-át az 1996. évi CXXVI. Törvény értelmében felajánlhatja olyan alapítványnak, egyesületnek (kivéve a pártot, biztosító egyesületet, munkaadói és munkavállalói érdekképviseleti szervezetet), melyet az adott adóévet megelőző 2 naptári évnél korábban vett jogerősen nyilvántartásba a bíróság. Amennyiben a kedvezményezett civil szervezet közhasznú, akkor ez a várakozási idő csupán egy év.
    A felsoroltakon kívül az adója 1%-ával támogathatóak további intézmények és nem társadalmi szervezetek. Ezeknek az 1996. évi CXXVI. Törvény 4. §-ának b.-i. pontjaiban lehet utánanézni.
  • Személyi jövedelemadója másik 1%-át felajánlhatja az egyházaknak, vagy ha nem akarja egyháznak adni, akkor minden évben kijelöl a költségvetés ún. előirányzatokat, melyek javára lehet rendelkezni.

Az 1%-ról való rendelkezést egy egyszerű nyilatkozaton keresztül lehet megtenni, de megfelel egy sima papírlap, vagy benyújtható elektronikusan is. A rendelkező nyilatkozat 2008 óta része az adóbevallási ívnek is egy perforált leválasztható részen, így már nem kell külön borítékba helyezni azt. Amennyiben az ÁNYK programot használja, akkor a kinyomtatott nyilatkozatot a többi oldallal együtt helyezze bele a nagy borítékba, más dolga azzal már nincsen.

Amennyiben a munkáltatója vállalja, hogy elkészíti önnek az adóbevallást
A munkáltató a nyilatkozatok összegyűjtésére korábbi határidőt is megadhat, mint május 10-e. Ugyanakkor, ha lemaradt volna erről a határidőről, akkor május 20-ig külön borítékban is elküldheti nyilatkozatát az Adóhatóság részére.

A civil szervezetek javára 11 jegyű adószámmal, az egyházak és a kiemelt költségvetési előirányzat javára a 4 jegyű technikai számmal lehet rendelkezni. A civil szervezetek adószámával kapcsolatban a Nonprofit Önarckép adatbázisában lehet tájékozódni.

Az 1%-os nyilatkozatok leadásának, beküldésének mindenkori határidejéről az 1%-os törvényben vagy az NAV-nál lehet érdeklődni. Az 1%-os nyilatkozat az adóbevallástól függetlenül május 20-ig külön is eljuttatható a NAV részére.

Ha a felajánlott 1% célba érkezik, azaz nincs akadálya annak, hogy a NAV a megjelölt szervezet számára elutalja a felajánlott összeget, akkor Ön NEM kap értesítést az adóhivataltól. Ha valamiért nem sikerült az 1%-ot eljuttatni a kedvezményezett szervezethez, azaz vagy a nyilatkozat érvénytelen, vagy a civil szervezet nem felel meg valamilyen okból a törvényi feltételeknek, vagy nem gyűjt 1%-ot, akkor a NAV értesíti Önt arról, hogy e két eset közül melyik okán nem tudták nyilatkozatát érvényesíteni.

Az 1%, mint adományozás anonim és névtelen, azaz a civil szervezetek nem tudják, nem tudhatják, hogy kitől érkezik számukra 1%-os felajánlás. Ugyanakkor a törvény kötelezi a civil szervezeteket, hogy számoljanak el azzal az összeggel, mely számukra az adófizetőktől érkezett. 2009-től, a civilszervezetek beszámolóját már nem a nyomtatott sajtóban, hanem a Civil Információs Portálon, egy helyen összegyűjtve tudják megtekinteni az adófizetők.